Tämä on perusmuropohjan ohella lempipiirakkapohjani! Se sopii mainiosti kaikkiin, mihin olen sitä kokeillut; mustikka, omena, mustaviinimarja ja nyt punaviinimarja. Ohje on alunperin vadelmille tarkoitettu - sitä en ole kokeillut! - ja olen saanut sen ystävältä vuosia sitten. Jostain lehdestä se on, sen enempää en osaa lähteestä kertoa. Kuulemma piiras valmistuu myös mikrossa!

Taikina:

100 g voita

1 dl fariinisokeria

1/2 dl kidesokeria

2 dl vehnäjauhoja

3 dl kauraryynejä

1 tl leivinjauhetta

1/2 dl siirappia

Sekoita jauhot ja muut kuivat aineet sekä sokerit pehmeään voihin. Lisää siirappi ja notkista tarvittaessa taikinaa siirapilla. Muotoile taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Täyte:

1 pussi vaniljakastiketta

1.5 dl maitoa

1 kananmuna

 

Sekoita täytteen ainekset ja lisää pohjan päälle nopeasti ennen kuin kastike jähmettyy. Lisää marjat/hedelmät ja ripottele päälle sokeria. Paista 175 asteessa noin 40 min kunnes pinta on mehustunut.

Piiraan ainoa huono puoli on se, että se tarttuu melkoisesti vuokaan. Varmasti leivinpaperi auttaisi; en ole vielä kokeillut, mutta tämähän on hyvä syy tehdä taas uusi piiras...

Pohja on makea ja se tasoittaa hienosti marjojen kirpakkuutta. Pakastemarjojen runsaan mehun imeytyessä pohjaan mausta tulee aatelinen!

Tällä kertaa tein kaksi piirasta; yhden kotiin, toisen töihin. Katsotaan, miten työkaverit selviävät pohjan leikkuusta :)

Marras3%20003.jpgMarras3%20002.jpg

Tässä mustikkainen versio ilman vanijakiisseliä marjojen alla:

Marras2%20884.jpg