Viime vuonna - tai siis toissa vuonna - värkkäsin mieheni kanssa inkivääritoffeeta. Inkivääri on molempien herkkua, enkä saa olla tekemättä inkiväärijäädykettä joulun jälkiruuaksi!

Toffeen teko vie aikaa, mutta lopputulos on hyvää! Niin, siis tätä tehtiin toissa vuonna ensimmäisen kerran ja isäni ihastui siihen tosissaan. Niinpä tein sitä hänelle jouluksi. Jo koska hän sai kaiken toffeen, pitää tätä herkkua tehdä toinenkin satsi kotikäyttöön - näin minulle ilmoitettiin!

Joulukuu_7%20004-normal.jpgJoulukuu_7%20003-normal.jpg

Ohjeen olen napannut Hesarin verkkosivuilta noin vuosi sitten:

2 dl kuohukermaa

3 dl sokeria

2 rkl hunajaa

1/4 tl suolaa

Mausteeksi:

80 g mantelijauhetta

5 palloa (n. 65 g) hillottua inkivääriä

Ota välineet esille: 2.5 - 3 l korkea kattila, pullasuti, puulasta tai -kauha, sokerilämpömittari tai elektroninen paistomittari, kuumuutta kestävä laakea astia, kulho, taikinanuolija, leivinpaperia, kantikas muotti (esim. vuoka, ei tarvitse kestää kuumuutta).

Valuta inkivääripaloja hetki talouspaperin päällä ja kuivaa ylimääräinen neste. Silppua inkivääri hienoksi ja jätä odottamaan.

Vuoraa kantikas astia leivinpaperilla.

Öljyä keittokattilan reunat pullasudilla ylös asti. Näin estät sokerin kiipeämisen ja ennenaikaisen kiteytymisen. Laita sokeri, kerma, hunaja ja suola kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä puukauhalla koko ajan sekoittaen kunnes sokeri on sulanut.

Kun seos kiehahtaa, pane lämpömittari kattilaan äläkä enää sekoita! Jos sokerimassa kiipeää, työntele pullasudilla takaisin. Anna kiehua max keskilämmöllä kunnes lämpötila on 115 astetta. Muista vahtia kattilaa, ettei massa kiehu yli! Kaada seos kuumuutta kestävään laakeaan astiaan. Älä nuole, vaan kaada!

Anna seoksen jäähtyä rauhassa sekoittamatta, kunnes pintaan muodostuu kalvo ja lämpö on noin 42 astetta. Kaada massa kulhoon ja ala vaivata sitä nuolijalla, kunnes seos menettää kiiltoaan, vaalenee ja muuttuu hiukan rakeiseksi. Aluksi voi käyttää vatkainta ja taikinakoukkuja. Vaivaamiseen menee noin puoli tuntia ja sen tarkoituksena on saada massaan pieniä sokerikiteitä, jotka tekevät toffeeseen oikean rakenteen.

Lisää lopuksi mantelijauhe, joka ei ole pakollinen, mutta parantaa rakennetta ja taittaa makeutta, sekä pilkottu inkivääri. Painele massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan, tasoittele käsin ja anna levätä huoneenlämmössä muutama tunti. Leikkaa paloiksi (itse säilytän kokonaisena ja leikkaan vain suupaloja).