Täydellinen hässäkkäpäivä! Onneksi aamulla pääsin ulos koirien kanssa, sillä eilen en nenääni ulkona näyttänyt.

Toukokuu_14%20008-normal.jpgToukokuu_14%20009-normal.jpg

Sateen jäljiltä voikukka näyttää ihan uitetulta!

Toukokuu_14%20007-normal.jpg

Tuomenkehrääjät ovat tainneet iskeä toukkansa pihlajiin. Useita uhreja näin.

Toukokuu_14%20006-normal.jpg

Naapurissa kasvaa ihana, tumma syreeni. Tämän värinen syreeni on lempparini. Muutama päivä sitten näin samanlaisen, mutten muista missä! Haluaisin tällaisen omalle pihallenikin.

Toukokuu_14%20012-normal.jpgToukokuu_14%20011-normal.jpgToukokuu_14%20010-normal.jpg

Ensimmäinen unikko on auennut. Kohta aukeaa myös puistoatsaleamme.

Toukokuu_14%20013-normal.jpgToukokuu_14%20014-normal.jpg

Sitten alkoi leipomishässäkkä. Tein kolme Vadelmaista juustokakkubrownieta, täytin kaksi kinuskikakkua ja lisäksi tein Mokkaisia kuppikakkuja, jotka tein vanhemman tyttäreni puolesta. Hän halusi tehdä juhliin näitä, mutta tekee töissä pitkän päivän. Siispä jätin hänelle päällysteen teon ja viimeistelyn.

Toukokuu_14%20015-normal.jpgToukokuu_14%20017-normal.jpg

Työkaveri tarjosi synttäreillään tuota Vadelmaista kakkua ja tytär sattui käymään juuri sopivasti töissäni ja sai maistaa kakkua. Kelpasi, joten päätin leipoa niitä lakkiaisiin. Ohje on luullakseni kevään Hesarista:

Pohja:

200 g voita

200 g tummaa suklaata

1 dl hassel- tai muita pähkinöitä (käytin manteleita)

4 dl tomusokeria

3 kananmunaa

1.5 dl vehnäjauhoja

1 rkl rypsiöljyä

Täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

2.5 dl tomusokeria

1/2 tl vanilja-aromia tai 1 tl vaniljasokeria

2 kananmunaa

Päälle:

3 dl kuohukermaa

1 3/4 dl tomusokeria (työkaverini mukaan vähempikin riittää)

3 dl vadelmia

Ota voi pehmenemään pöydälle. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Sulata suklaa mikrossa kymmenen sekunnin erissä välillä sekoittaen. Rouhi myös pähkinät pienemmiksi paloiksi.

Vaahdota pehmeä voi ja tomusokeri. Lisää munat joukkoon yksitellen samalla vatkaten. Lisää voi-sokeri-munavaahtoon jauhot ja pähkinät. Sekoita tasaiseksi. Yhdistä seokseen sulatettu suklaa. Sekoita hyvin.

Levitä leivinpaperi 20 cm x 30 cm x 5 cm -kokoiseen suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tai hyvin isoon pyöreään irtopohjavuokaan). Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä. Kaada taikina leivinpaperin päälle, tasoita pinta ja jätä odottamaan.

Sekoita täytettä varten tuorejuusto, tomusokeri, vanilja-aromi ja munat kulhossa tasaiseksi. Kaada täyte suklaataikinan päälle vuokaan.

Paista 175-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia tai siihen asti, kunnes juustotäyte hieman ruskettuu reunoista. anna jäähtyä kokonaan, mielellään yön yli.

Tee vadelmatäyte vasta tarjoilupäivänä. Vatkaa kerma ja tomusokeri melko napakaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vadelmat. Levitä vadelmakerma kakun päälle. Leikkaa leivoksiksi.

 

Minä ahnehdin ja tein kolminkertaisen taikinan. Sähkövatkainparka ei meinannut jaksaa sekoittaa taikinaa, eikä se pohjia myöten sekoittanutkaan. Mutta selvisin! Sitten tein ensin kaksinkertaisen täytteen ja sitten yksinkertaisen. Sitten keitin huomista varten vadelmat, jotta ne ehtivät jäähtyä ennen päällisen tekemistä. Tai ihan äitini sen tekee, sillä minä menen juhlaa katsomaan ja itkemään Suvivirttä laulaessani.

Siinä kun keittiössä touhuilin, äiti ihmetteli, mistä olen oppinut tekemään näitä kaikkia. Et ainakaan minulta!, hän sanoi. Olen tainnut olla meidän perheessä se, joka leipoi aina kun vain sai. Mökillä minä paistoin letut (paistan yhä) ja silloinen koiramme odotti uskollisena vieressä, sillä se tiesi saavansa viimeisen letun.

Täytekakut täytin omppuhillolla ja kermarahkalla ja päälle laitoin keittämäni kinuskin. Sitäkin jaksan aina ihmetellä, kun ohjeessa sanotaan, että 10-15 minuutin keitto riittää, mutta minä keitän 20-30 min ja sitten kinuski on vasta valmista! Huomenna koristelen kakut.

Unohdin, että tein minä vielä yhden! Vieraiksi tulee myös keliaakikkoja, joten tein nopeasti kääretortun, johon tuli sisälle vadelmahilloa ja kermarahkaa lievästi liivatteella napakoitettuna. Ehkäpä jaksan ja muistan ottaa kuvat huomenna!